مدل سازی سه بعدی ساختمان ، کاربرد و انواع آن

مدل سازی

مدل سازی در واژه ، به عملی گفته میشود که طی آن حجمی سه بعدی از یک ساختمان ، محصول و یا هر نمونه ی صنعتی یا تولیدی یا عمرانی ای که بعد از طراحی و قبل از ساخت ، نیاز به نمایش واقع گرایانه ای به منظور دیدن نمونه کلی ، رفع ایرادات ، اظهار نظر در مورد نتیجه نهایی و داشتن نوعی شمای کلی نزدیک به پروژه ی اجرایی جهت ساخت یا محصول صنعتی طراحی شده جهت تولید به دست تولید کننده یا طراح می دهد . مدل سازی سه بعدی ساختمان می تواند کمک شایانی به معماران و مهندسان اجرایی را در جهت تکامل پروژه ی نهایی بکند . در این طرح های سه بعدی نقشه های دو بعدی ساختمان ( پلان ها ) تبدیل به حجمی از ساختمان می شود که هم میتوان از آن در جهت تفهیم پروژه به کارفرمایی که اطلاعات تخصصی ای از ساختمان ، پلان ها و نقشه های اجرایی یا نقشه خوانی ندارد استفاده کرد و هم به طراحان و مجریان پروژه کمک می کند تا با استفاده ای از حجم واقعی بدست امده از ساختمان به وسیله ی نرم افزار بتوانند ایراداتی که در نقشه های دو بعدی به سختی به چشم می آیند را ببینند و ایده های جدید خود را نیز به شکل واضح تر وارد پروژه کرده و عملکرد و زیبایی آن ها را بسنجند . و شایان  ذکر است که در سال های اخیر ، داشتن مدل های سه بعدی با جزییات ساختمان جهت اخذ مجوز های ساخت از شهرداری الزامی شده و برای مثال جهت اخذ مجوز برای نمای طراحی شده حتما باید مدل سه بعدی نمای ساختمان به پرونده ی ارسالی به شهرداری ضمیمه شده باشد .

موارد استفاده از مدل سه بعدی در ساختمان

  • بدنه کلی ساختمان

در شروع روند مدل سازی ساختمان اول دیوار ها ، پنجره ها ، بازشو ها ، بالکن ها و نور گیر ها کشیده میشوند . این مرحله به طراح و یا کارفرما اجازه می دهد تا بتوانند در شمایی سه بعدی اظهار نظر کنند و در صورت وجود مشکلی مهندس معمار بتواند نوع جای دیوار ها و پنجره هایی که مناسب نیستند یا اندازه ی مناسبی یا زیبایی فضا های داخلی یا خارجی ساختمان را از بین می برند تعویض کنند و بتوانند به شکل زنده تر ، دقیق تر و اجرایی تری ساختمان را ببینند . که این روند در شکل گیری و بهبود روند نهایی تاثیر به سزایی می گذارد .

  • تعیین جنس مواد و مصالح مورد استفاده

در طی روند مدل سازی سه بعدی با گذشت هر مرحله و گذشت زمان و پیشرفت مدل ، طرح مورد نظر به واقعیت نزدیک تر می شود . بعد از مرحله ی مدل سازی کلیات ساختمان جنس عناصر موجود در پروژه مشخص میشود و طراح یا کارفرما در این مرحله میتوانند علاوه بر حجم کلی ، نوع متریال مورد استفاده را نیز به شکل واقع گرایانه و واقعی ببینند و تصمیم گیری کنند . به عنوان مثال میتوان جنس دیوار ها را به گچ تبدیل کرد و عملکرد آن را در زیبایی صحنه دید . حال میتوان نوع بافت دیوار ، بازتاب نور و عملکرد گچ مورد استفاده را در مقابل انواع تابش های مختلف از منابع نوری مختلف مورد بررسی قرار داد . سپس میتوان سازگاری آن را با محیط و دکوراسیون مورد استفاده سنجید که آیا ترکیب خوبی حاصل شده یا نه . و سپس تصمیم گیری جهت جنس دیوار و مصالح مورد استفاده در آن راحت تر شده و میتوانید تصمیم بگیرید آیا این نوع گچ برای فضای شما خوب است یا باید رنگ متفاوتی داشته باشد یا حتی متریال دیگری مانند چوب یا سنگ باید برای آن در نظر بگیرید . پس همانطور که مشاهده میکنید ، مدل سازی ساختمان نقش مهمی در به کمال رسیدن ساختمان شما دارد .

  • دکوراسیون داخلی

از پر استفاده ترین کاربرد های مدل سازی برای ساختمان دکوراسیون داخلی ساختمان است . معمار یا معماری داخلی به وسیله ی مدل سازی میتواند هنر خود را از درون ذهن خود بیرون کشیده و در صفحه ی مانیتور یا کاغذ به کارفرما نشان بدهد که این کار بدون مدلسازی تقریبا غیر ممکن است . با توجه به قیمت لوازم خانگی نمیتوان پس از تکمیل ساختمان انواع مختلفی از مبلمان و یا اثاثیه را تهیه کرد و در ساختمان گذاشت تا بتوان به ترکیبی زیبا از چینش و شکل و رنگ و هارمونی مناسبی از مبلمان برای فضا رسید . لذا لازم است تا فضای داخلی ساختمان طراحی و مدل سازی شده و معمار قادر است اثاثیه های مختلف را در رنگ های مختلف و چینش های گوناگون به شکلی واقع گرایانه و طبیعی به شما نشان دهد تا شما را حتی برای انتخاب مبلمان خود راهنمایی کرده باشد و کارفرما بتواند با داشتن یک تصویر ذهنی به سراغ طراحی داخل ساختمان خود بپردازد . همچنین به معمار این اجازه را می دهد تا طراحی داخل ساختمان را ببیندئ لمس کند تا بتواند بهترین کار را به کارفرما ارایه دهد و به عنوان مثال بتواند جای کابینت ها ، اثاثیه ها و جنس عناصر دکوراسیون را تعیین کند .

  • BIM

در بعضی از ساختمان ها نیاز است تا اجزای سازنده ی ساختمان به جزییات دیده شوند . به عنوان مثال ممکن است برای پروژه ای لازم باشد جزییات و اجزای ستون ها و اتصال آنها به هم ، لایه بندی دیوار ها و عناصر فنی و اجرایی ساختمان دیده شوند که از مدلسازی bim استفاده می گردد .

  • مدلسازی نما

مدلسازی سه بعدی شکل و فرم دقیقی از نما ی ساختمان و متریال ها و ریزه کاری های آن را به کارفرما نشان دهد . از آنجایی که در نقشه های دو بعدی نمای ساختمان به شکل سطحی صاف از روبرو نمایش داده میشود دیدن برآمدگی ها و یا فرورفتگی ها در نقشه ی دو بعدی غیر ممکن است یا برای مثال اگر در نمای ساختمان پنل های چوبی با ضخامت های مختلف و فاصله های متفاوت از دیوار کار شده باشد ، کارفرما بدون دیدن حجم سه بعدی بنا قادر به درک نقشه دو بعدی نما نیست و تهیه ی مدل سه بعدی الزامی میشود و در مقررات ملی ساختمان جهت طراحی نمای ساختمان قواعد و ملزوماتی لحاظ شده که باید رعایت شوند که عملا دست معمار را برای طراحی بسته تر میکنند ولی اگر معمار مدل سه بعدی نما را در اختیار داشته باشد راحت تر و زیبا تر طراحی خود را به انجام می رساند .

مدل سازی